Εταιρικές Ανακοινώσεις

Αποφάσεις Α' Επαναληπτικής Γενικής Συνέλευσης της 16ης Μαΐου 2008 (19/05/08)

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος Α.Τ.Ε. για την ορθή και αξιόπιστη πληροφόρηση του επενδυτικού κοινού, των μετόχων και κάθε ενδιαφερόμενου σύμφωνα με τα άρθρα 11 και 18 του ν.3371/2005 και το άρθρο 278 του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, γνωστοποιεί ότι, την 16η Μαΐου 2008, ημέρα Παρασκευή και ώρα 15:00, στην Αίθουσα του Παλαιού Χρηματιστηρίου, οδός Πεσμαζόγλου 1, στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η Ά Επαναληπτική Γενική Συνέλευση των κ.κ. Μετόχων, προκειμένου να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις επί των θεμάτων 8, 11, 12, 14, 15 της αρχικής Ημερήσιας Διάταξης.


Στη Γενική Συνέλευση νομίμως παρέστησαν, αυτοπροσώπως ή δια αντιπροσώπου, μέτοχοι εκπροσωπούντες 82.815.752 μετοχές και ψήφους, επί συνόλου 142.232.982 μετοχών και ψήφων, ήτοι ποσοστό 58,23% επί του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Συγκεντρώνοντας την απαιτούμενη εκ του νόμου απαρτία, η Γενική Συνέλευση, μετά από διαλογική συζήτηση, έλαβε τις κάτωθι αποφάσεις :



8ο θέμα

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε την τροποποίηση του άρθρου 4 του Καταστατικού της Τράπεζας (περί σκοπού), προκειμένου για την εναρμόνιση και προσαρμογή του με το ν. 3601/2007 «Ανάληψη και άσκηση δραστηριοτήτων από τα πιστωτικά ιδρύματα, επάρκεια ιδίων κεφαλαίων των πιστωτικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και λοιπές διατάξεις» και το ν. 3606/2007 «Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις» ως εξής:



«Άρθρο 4

Σκοπός


1. Σκοπός της Εταιρείας είναι η, για δικό της λογαριασμό ή για λογαριασμό τρίτων, στην Ελλάδα και την αλλοδαπή, αυτοτελώς ή σε συνεργασία ή κοινοπραξία, διενέργεια άνευ περιορισμού ή άλλης διακρίσεως, του συνόλου των εργασιών και δραστηριοτήτων που εκάστοτε επιτρέπονται σε ημεδαπά πιστωτικά ιδρύματα από την κείμενη νομοθεσία.



Στο πλαίσιο της λειτουργίας της η Εταιρεία, μεταξύ άλλων, προωθεί την καλλιέργεια του πνεύματος της αποταμίευσης ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες, επιδιώκει την υποβοήθηση απόκτησης στέγης από τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού, προωθεί με την πιστωτική πολιτική της την εν γένει οικονομική ανάπτυξη της χώρας και των τοπικών κοινωνιών οπού δραστηριοποιείται και συμβάλλει στην εκπλήρωση γενικότερων κοινωφελών σκοπών.



2. Στους σκοπούς της Εταιρείας εμπίπτουν ενδεικτικά οι ακόλουθες εργασίες και δραστηριότητες:


- η αποδοχή, εντόκως ή ατόκως, οποιασδήποτε μορφής καταθέσεων ή άλλως επιστρεπτέων κεφαλαίων σε ευρώ, συνάλλαγμα ή ξένο νόμισμα,


- η χορήγηση δανείων και πιστώσεων κάθε είδους, η παροχή εγγυήσεων υπέρ τρίτων, η ανάληψη υποχρεώσεων, η απόκτηση ή εκχώρηση απαιτήσεων, καθώς και η διαμεσολάβηση στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων ή τη μεταξύ αυτών συνεργασία,


- η λήψη δανείων, πιστώσεων ή εγγυήσεων και η έκδοση χρεογράφων για την άντληση κεφαλαίων,


- οι πράξεις διενέργειας πληρωμών και μεταφοράς κεφαλαίων, καθώς και χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου,

- η φύλαξη, οργάνωση και διαχείριση πάσης φύσεως κινητών αξιών, χρεογράφων, χρηματοοικονομικών προϊόντων και εν γένει περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένου του χαρτοφυλακίου αυτών, η διενέργεια συναλλαγών επ’ αυτών, για ίδιο λογαριασμό ή για λογαριασμό τρίτων, ως και η παροχή συναφών υπηρεσιών και συμβουλών,


- η ίδρυση ή συμμετοχή σε ημεδαπές ή αλλοδαπές επιχειρήσεις πάσης φύσεως,που δραστηριοποιούνται στην αγορά χρήματος, κεφαλαιαγοράς, και, γενικότερα, στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό και επενδυτικό τομέα,



- η έκδοση και διαχείριση μέσων πληρωμής (πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ταξιδιωτικών και τραπεζικών επιταγών κλπ),


- η παροχή υπηρεσιών αναδόχου, η συμμετοχή στην έκδοση και στη διάθεση τίτλων, η κάλυψη εκδόσεων και η παροχή συναφών υπηρεσιών,


- η παροχή συμβουλών σε επιχειρήσεις όσον αφορά τη διάρθρωση του κεφαλαίου και την επιχειρηματική στρατηγική, καθώς και υπηρεσιών στους τομείς της συγχώνευσης, διάσπασης και της εξαγοράς επιχειρήσεων, μετά των συναφών θεμάτων,


- η παροχή υπηρεσιών εξυγίανσης και χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης,

- η πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων,


- η παροχή εμπορικών πληροφοριών, περιλαμβανομένων των υπηρεσιών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας τρίτων,

- η εκμίσθωση θυρίδων θησαυροφυλακίου,


- η διενέργεια εργασιών ενεχυροδανειστηρίου,

- η αντιπροσώπευση τρίτων, που έχουν ή επιδιώκουν συναφείς με τους ανωτέρω σκοπούς, και γενικότερα η διενέργεια πάσης άλλης πράξεως, συναλλαγής, εργασίας ή δραστηριότητας, συναφούς με τις ανωτέρω ή προάγουσας τους καταστατικούς σκοπούς της Εταιρείας,


- η διαμεσολάβηση στις διατραπεζικές αγορές,

- η χρηματοδοτική μίσθωση (leasing),

- η έκδοση ηλεκτρονικού χρήματος,


- οι συναλλαγές για λογαριασμό του ίδιου του ιδρύματος ή της πελατείας του, που αφορούν:



i. μέσα χρηματαγοράς (αξιόγραφα, πιστοποιητικά καταθέσεων κ.λπ.),

ii. συνάλλαγμα,

iii. προθεσμιακά συμβόλαια χρηματοπιστωτικών τίτλων ή χρηματοπιστωτικά δικαιώματα,


iv. συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίων και συναλλάγματος,

v. κινητές αξίες,



οι δραστηριότητες, πέραν των προαναφερθεισών, που αφορούν στην παροχή κυρίων και παρεπομένων επενδυτικών υπηρεσιών όπως, ενδεικτικά, αυτές που αναφέρονται στο άρθρο 4 του ν. 3606/2007 (ΦΕΚ 73 Α).



Για την επίτευξη του σκοπού της η Εταιρεία μπορεί να συνεργάζεται στην Ελλάδα ή την αλλοδαπή, με φυσικά πρόσωπα και πάσης φύσεως νομικά πρόσωπα, επιχειρήσεις ή ιδρύματα και να ιδρύει ή να συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο σε αυτά.».



Θέμα 11ο

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε την ανανέωση της προβλεπόμενης από το Καταστατικό εξουσίας του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να αποφασίζει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου μερικά ή ολικά, με την έκδοση νέων μετοχών, σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 1β του κ.ν. 2190/1920 «περί ανωνύμων εταιρειών».



Θέμα 12ο

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε την ανανέωση της προβλεπόμενης από το Καταστατικό εξουσίας του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να αποφασίζει την έκδοση ομολογιακού δανείου με την έκδοση ομολογιών μετατρέψιμων σε μετοχές, σύμφωνα με το άρθρο 3α του κ.ν. 2190/1920 και το ν. 3156/2003.


Θέμα 14ο

Η Γενική Συνέλευση, μετά από διαλογική συζήτηση, αποφάσισε, σύμφωνα με την παρ.13 του άρθρου 13, κ.ν. 2190/20 «περί ανωνύμων εταιρειών», τη θέσπιση Προγράμματος διάθεσης μετοχών με τη μορφή «δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών» (stock options), καθώς και την παροχή σχετικών εξουσιοδοτήσεων προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας.


Δικαιούχοι είναι α) τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (εξαιρέσει του Προέδρου), β) το προσωπικό της Τράπεζας και γ) το προσωπικό των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών.


Το Προγράμμα είναι ενός έτους (αφορά το έτος 2008). Ο ανώτατος αριθμός των μετοχών που δύναται να διατεθούν στα πλαίσια του εν λόγω Προγράμματος, εφόσον οι δικαιούχοι ασκήσουν τα δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών, δε θα υπερβεί το 3,324% των υφισταμένων μετοχών της Τράπεζας. Η τιμή διάθεσης των μετοχών στους δικαιούχους θα ισούται με δεκατρία (13€) ευρώ.


Η ημερομηνία ωρίμανσης θα καθορίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με τις δυνατότητες που παρέχει ο νόμος. Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε επίσης ότι, για την ικανοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης των δικαιούχων, το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδοτείται να προβαίνει, μεμονωμένα ή και συνδυαστικά, σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας ή σε διάθεση τυχόν ιδίων μετοχών, (άρθρα 13 και 16 κ.ν. 2190/20 «περί ανωνύμων εταιρειών»).



15ο θέμα

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 18ης Απριλίου 2007 είχε αποφασίσει τη θέσπιση Προγράμματος διάθεσης δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών (Stock Option Plan) δυνάμει του τότε άρθρου 13 (παρ. 9) του κ.ν. 2190/20 «περί ανωνύμων εταιρειών» πριν ο τελευταίος τροποποιηθεί σημαντικά από το ν. 3604/2007 τον Αύγουστο του 2007.


Η παρούσα Γενική Συνέλευση αποφάσισε την τροποποίηση του εν λόγω Προγράμματος με την πρόβλεψη πρόσθετων, επιπλέον των αρχικών, εξουσιοδοτήσεων προς το Διοικητικό Συμβούλιο, οι οποίες κατατείνουν α) στο να υιοθετηθούν τα προβλεπόμενα από το νέο, τροποποιημένο άρθρο 13 (παρ. 13) του κ.ν. 2190/20 «περί ανωνύμων εταιρειών» που αφορούν ιδίως τα σχετικά με «την ικανοποίηση του δικαιώματος προαίρεσης», β) στο να μπορεί να συντονιστεί το εν λόγω τρέχον Πρόγραμμα χρονικά και διαχειριστικά με το νέο Πρόγραμμα Stock Option (θέμα 14). Οι εν λόγω εξουσιοδοτήσεις συμπυκνώνονται στα κατωτέρω:




α) το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδοτείται να προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε οι μετοχές που θα αντιστοιχούν στα εκάστοτε ασκηθέντα δικαιώματα προαίρεσης να προέρχονται, κατά τη διακριτική του ευχέρεια, μεμονωμένα ή και συνδυαστικά, εκτός από έκδοση νέων, προς διαπραγμάτευση στο Χ.Α., μετοχών μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και από διάθεση ιδίων μετοχών που τυχόν θα κατέχει η Τράπεζα,




β) το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδοτείται να καθορίζει ή και να τροποποιεί, κατά τη διακριτική του ευχέρεια, την ημερομηνία ωρίμανσης των δικαιωμάτων προαίρεσης.



Οι ανωτέρω αποφάσεις της Ά Επαναληπτικής Γενικής Συνέλευσης υποβάλλονται στις διατυπώσεις δημοσιότητας που προβλέπει η νομοθεσία και είναι δεσμευτικές για όλους, η δε Τράπεζα θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την υλοποίηση των αποφάσεων αυτών.


Επιστροφή στις εταιρικές ανακοινώσεις