Εταιρικές Ανακοινώσεις

Ανακοίνωση - Σχολιασμός Δημοσιεύματος (3/10/06)

Απάντηση σε δημοσίευμα σχετικά με τις επενδύσεις της Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Ελλάδος Α.Τ.Ε. (Τ.Τ.)

Σε Κυριακάτικη εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας της 1ης Οκτωβρίου 2006, δημοσιεύτηκε άρθρο για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αναφερόμενο στις επενδύσεις του, όπως αυτές προκύπτουν από τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις με ημερομηνία 30ης Ιουνίου 2006. Προκειμένου να τοποθετήσουμε τα πράγματα και τα αναφερόμενα ποσά στη σωστή τους διάσταση, σημειώνουμε τα ακόλουθα:



Όπως είναι γνωστό από τις πολλαπλές παρουσιάσεις που έχει πραγματοποιήσει η διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η Τράπεζα βρίσκεται σε μια περίοδο κατά την οποία στοχεύει στην αναδιάρθρωση του Ενεργητικού της με την σταδιακή υποκατάσταση του χαρτοφυλακίου των ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου και άλλων εναλλακτικών τοποθετήσεων, από χορηγήσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων προς πελάτες, αυξάνοντας το χαρτοφυλάκιό της και το αντίστοιχο μερίδιό της στην αγορά. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου υπήρξε ένα χρονικό διάστημα πολύ αυξημένης ρευστότητας, σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, όπου σε πολλές περιπτώσεις οι τοποθετήσεις της υπολείπονταν των επιτοκίων που ίσχυαν για διατραπεζικές τοποθετήσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πάγια τραπεζική πρακτική διεθνώς, να αναζητούνται εναλλακτικές τοποθετήσεις σε μία προσπάθεια επίτευξης καλύτερης απόδοσης των κεφαλαίων και κερδοφορίας. Είναι επίσης πάγια διαδικασία των τραπεζών να εξετάζουν τον βαθμό επικινδυνότητας τέτοιων επενδύσεων και συνεπώς και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.



Αυθαίρετα και αφοριστικά δημοσιεύματα και αναφορές ότι τα προϊόντα δομημένου κινδύνου είναι πολύ επικίνδυνα και αποτελούν «Ζαριές» και «Επικίνδυνες τοποθετήσεις» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα. Δάνεια σταθερού επιτοκίου ή άλλες μορφές τραπεζικών τοποθετήσεων, όπως για παράδειγμα ομόλογα σταθερών επιτοκίων, θα μπορούσαν από μόνα τους να είναι εξαιρετικά επικίνδυνα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις δημοσιευμένες ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις της 30ης Ιουνίου 2006, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενημερώνει τους επενδυτές και κάθε ενδιαφερόμενο για τα εξής:



1. Οι επενδύσεις της Τράπεζας σε προϊόντα δομημένου κινδύνου ανέρχονται σε αποτιμημένες αξίες στο ποσό των 607,39 εκ. ευρώ και όχι στο ποσό των 690,41 εκ. ευρώ που αναφέρεται στο δημοσίευμα και το οποίο αφορά τις οικονομικές καταστάσεις της 31ης Δεκεμβρίου 2005. Το ανωτέρω ποσό αναλύεται περίπου ισόποσα σε CDO's, Hedge Funds, interest rates structures και λοιπά ομοειδή προϊόντα. Η επικινδυνότητα των επενδύσεων αυτών θεωρείται σχετικά περιορισμένη, αφού τα CDO's σε ποσοστό άνω του 90%, είναι υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (AA και AAA), τα Hedge Funds είναι Funds of Hedge Funds και είναι market neutral και στα interest rate structures ο υποκείμενος κίνδυνος είναι κυρίως μακροχρόνιες εκδόσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Επισημαίνεται δε ότι τόσο οι εκδότες όσο και οι διαχειριστές των ανωτέρω επενδύσεων είναι υψηλού κύρους και τυγχάνουν μεγάλης πιστοληπτικής διαβάθμισης από τους Moody's και τους S&P.



Σημειώνουμε ότι η απόδοση συνολικά των παραπάνω εναλλακτικών επενδύσεων είναι περίπου 100 bps (1%) πάνω από το euribor. Πρέπει επίσης να συνυπολογισθεί ότι από ρευστοποιήσεις επενδύσεων αυτού του τμήματος του χαρτοφυλακίου της Τράπεζας, πραγματοποιήσαμε στο πρώτο εξάμηνο του 2006 κέρδη ύψους 13,5 εκ. ευρώ, ενώ σε σχέση με την προαναφερθείσα πολιτική της υποκατάστασης των εναλλακτικών επενδύσεων, με στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, από 31.12.2005 μέχρι 30.6.2006, το ύψος τους περιορίστηκε κατά 83 εκ. ευρώ. Στο σύνολό τους, οι εναλλακτικές επενδύσεις του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με ημερομηνία 30.6.2006, αποτιμώνται άνω του 100% της αξίας τους, δηλαδή εμπεριέχουν υπεραξίες.



2. Η αναφορά του δημοσιεύματος σε επενδύσεις παραγώγων ύψους ονομαστικού ποσού 2.253 εκ. ευρώ με τον χαρακτηρισμό ως «επικίνδυνες», μόνο ως τέτοιες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, δεδομένου ότι τα παράγωγα αυτά (κυρίως interest rate swaps) αντισταθμίζουν τον επιτοκιακό κίνδυνο από αντίστοιχα ομόλογα ελληνικού δημοσίου σταθερού επιτοκίου και στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια σταθερού επιτοκίου. Με δεδομένη την συνεχιζόμενη άνοδο των επιτοκίων, κατ' ουσίαν ασφαλίσαμε τα κέρδη μας και αποφεύγουμε μελλοντικές ζημίες. Η χρήση των interest rate swaps αποτελεί μοναδική και διεθνώς παραδεκτή μέθοδο για την αντιμετώπιση του επιτοκιακού κινδύνου.

3. Αναφέρεται επίσης στο δημοσίευμα ότι οι επενδύσεις σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου («κρατικά») ανέρχονται στο ποσό των 694,8 εκ. ευρώ το οποίο όμως αφορά τις οικονομικές καταστάσεις της 31ης Δεκεμβρίου 2005 ενώ το σωστό ποσό κατά την 30η Ιουνίου 2006 είναι 608,04 εκ. ευρώ. Διευκρινίζεται ότι το ποσό αυτό αναφέρεται μόνο στο εμπορικό (trading) χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας και έχει αγνοήσει τις συνολικές επενδύσεις σε ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου (εκδόσεως εσωτερικού και εξωτερικού), οι οποίες ανήρχοντο με ημερομηνία 30ης Ιουνίου 2006 στο ποσό των 4.122,15 εκ ευρώ.



4. Η σύνδεση που επιχειρεί το δημοσίευμα μεταξύ των «επικίνδυνων» επενδύσεων και των ιδίων κεφαλαίων, είναι άνευ ουσίας και δημιουργεί λανθασμένες εντυπώσεις, δεδομένου ότι όλες οι επενδύσεις λαμβάνονται υπ' όψιν στον υπολογισμό του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας, ο οποίος κατά την 30η Ιουνίου 2006 ανερχόταν σε 13,32%, που είναι από τους υψηλότερους στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Συνεπώς η Τράπεζα δεν υπολείπεται κεφαλαίων εξαιτίας των επενδύσεών της.



5. Επίσης, αναφέρεται στο δημοσίευμα ότι έχουμε επενδύσεις σε εταιρικά ομόλογα ποσού ύψους 100 εκ. ευρώ, το οποίο αφορά μόνο το εμπορικό (trading) χαρτοφυλάκιο, ενώ η αλήθεια είναι ότι έχουμε σημαντικές επενδύσεις σε εταιρικά ομόλογα, οι οποίες στο σύνολό τους ανήρχοντο κατά την 30η Ιουνίου 2006 στο ποσό των 637,35 εκ. ευρώ και αφορούν χωρίς εξαίρεση εκδότες υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (investment grade).


6. Τέλος, ο σχολιασμός του δημοσιεύματος για την απειρία («μηδενική πείρα») του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου λόγω πρόσφατης απόκτησης της τραπεζικής άδειας λειτουργίας του δεν ευσταθούν, δεδομένου ότι η Τράπεζα διέθετε και διαθέτει αξιόπιστα και έμπειρα στελέχη προερχόμενα τόσο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όσο και από την τραπεζική αγορά στον τομέα της διαχείρισης των επενδύσεων, διαθέτει μηχανισμούς χάραξης της στρατηγικής και της τακτικής των επενδύσεων, καθώς επίσης και διαδικασίες εγκρίσεων, κριτηρίων και ορίων.



Εν κατακλείδι, όλες οι τραπεζικές επενδύσεις (δάνεια, ομόλογα, μετοχές, και άλλες επενδύσεις), εμπεριέχουν σημαντικό ρίσκο και οποιαδήποτε αναφορά σε μικρότερο ή μεγαλύτερο κίνδυνο, αξιολογείται με τραπεζικά κριτήρια. Ο «καλός» τραπεζικός αναλαμβάνει ελεγχόμενο κίνδυνο και δημιουργεί υπεραξίες για τους μετόχους του.




Επιστροφή στις εταιρικές ανακοινώσεις